Забавления

Всяко лято, както и през останалите сезони на годината, в Синеморец може да се разнообразите с редица забавни мероприятия организирани от различни институции, както и от местната власт, също така и да се насладите на различни ваши хобита, различни видове спортове, посещения на различни културни мероприятия и други забавления.

Нека да започнем още преди влизането в Синеморец. След прминаването на железният мост на река Велека, веднага в ляво след моста има паркинг, на който може да се оставят автомобилите и на около 50 м. има кей на реката, на който се предлагат канута за любителите на гребането. Също така се предлагат, както индивидуална, така и групова разходка с лодка по реката, с която може да се насладите на удивителни гледки от флората и фауната на река Велека.

На северният плаж „Косата“ освен, че може да се насладите на разнообразието на освежаващи питиета и коктейли съчетани с приянтни музикални ритми предлагащи заведенията на плажа, се предлагат забавления като каране на сърф, уиндсърф, кайтсърфинг, SUP, както за напредналите в тези спортове, така и за начинаещи, като за тях са подсигурени, както оборудване така, и преподаватели. На този плаж ежегодно се провежда парад на хвърчилата както и други забавни спортове и мероприятия.

На южният плаж „Бутамята“ може да изпитате удоволствие от каране на Джетове, да вдигнете адреналина с различни надуваеми водни атракциони, да покарате водно колело и също така, да се насладите на прекрасни коктейли и храни на фона на различни музикални ритми предлагани от заведенията на плажа.

Любителите на пешеходните разходки могат, както да се разходят в селото, така и да направят панорамна обиколка от северния до южния плаж по панорамна пътека кривуличеща покрай морето.

За любителите на риболова има многобройни места както на реката, така и на морето, да си „начешат крастата“. Река Велека предлага голямо разнообразие от сладководни риби – каракуда, шаран, кефал, уклей, морунаж, лупавец и други видове риби. Риболова е успешен както на естествени, така и на изкуствени примамки. Най-често за стръв се използва предимно царевица, варено жито, блатен червей, бял и торен червей, като за по-голям успех в риболова е желателно, да се приготви и захранка. Лови се както на плувка, така и на дъно, а за изкуствени примамки се постига успех на блесни, булдо, воблер, бумбарда. Единственото малко неудобство през летния сезон при риболова на реката е породено от многобройните комари, затова е прпоръчително да си носите репеленти против охапване от насекоми или да ходите много рано сутрин, когато и риболова е най-успешен. Основните места подходящи за риболов са местата покрай моста в продължението надолу по течението до северния плаж. Дори и самата плажна ивицата предлага отлични условия за риболов. Там всяка година се провеждат състезанията по риболов във връзка с празника на село Синеморец, който се отбелязва на шести септември.

За любителите на морския риболов с въдица, Синеморец предлага уникални места за риболов. По цялата дължина от северния до южния плаж дори и на самите плажове може да се ловят различни видове морски риби в зависимост от сезона. През лятото предимно се хващат платерина, илария, попчета, дребен сафрид (граца) барбуна, като риболова е най-успешен рано сутрин или привечер. Края на август, началото на септември разнообразието от риба става по-голямо като започва да кълве зарган, чернокоп, по-едър сафрид, попчета, лефер, морски кефал. За примамки предимно се използва блатен или морски червей, за бумбарда и на стериопорени примамки на дъно. За изкуствени примамки голям успех се постига с различни големини чепаре, блесни и воблери.

Голяма атракция е морският риболов с лодка навътре в морето, който месните рибари притежаващи лодки на кея на Синеморец предлагат. През този сезон основния улов е от паламуд.