За околността

Синеморец е истински райски кът, който предлага несравнима природна красота и разнообразни възможности за отдих и забавления. От плажни дни до приключенски изживявания, Синеморец е идеалното място за незабравима почивка.

Красивото селце Синеморец се намира на Юг от Бургас, в почти най-южната точка от нашето красиво черноморие. Синеморец е предпоследното село от южната дестинация на Черно море. Крайната точка е село Резово, където е и границата ни с Република Турция с която ни разделя река Резовска. Това е най-югоизточната точка на Европейския съюз на континентална Европа.

Още при пътуването ни към Синеморец можем да се насладим на красиви и обаятелни гледки. Пътят преминава през курортите Созопол, след което следва красивото дефиле на река Ропотамо, Приморско, Китен, Лозенец, минаваме покрай град Царево, в която община се намира и село Синеморец. После пътят криволичи покрай морето, където се откриват спиращи дъха гледки на безкрайната морска шир и красиви скални образования. Продължава през село Варвара и пристигаме в град Ахтопол, преминавайки почти през центъра на града около 5 км, след него пристигаме в село Синеморец.

Още преди влизането в селото пресичаме река Велека, която се влива в Черно море, между чието устие и морето се образува плажна ивица „Косата“ един от най-красивите плажове на нашето черноморие.

Влизайки в Синеморец, като карате направо след около минута стигате до центъра на селото до красив малък парк отрупан през летния сезон със детски забавления, лунапарк, люлки, пързалки и други интересни занимания за децата.

На центъра на Синеморец се намира и новото кметство, което е близо до старото, в двора на което е разположена сграда на Български пощи както и сцена, на която ежегодно се провеждат различни събития като концерти, театрални постановки на открито, лятно кино и други мероприятия. В сградата на старото кметство има библиотека с богат избор на всякаква литература достъпна за всички любители на книгите.

Около центъра са разположени заведения за бързо хранене, пицарии, закусвални, ресторанти и магазини за хранителни и нехранителни стоки.

В селото има различни условия за настаняване като предлагане на квартири, бунгала, къщи за гости, малки семейни хотелчета и по-големи хотели предлагащи разнообразие от удобства.

Църквата на селото се казва „Свети Георги“ в нея може да се види иконата на „Свети Модест“ който е покровител на овчарите и земеделците. Други забележителности са параклисите, които се намират в близост до селото в местността Свети Пантлеймон (Панталей Пътник), където всяка година на 27 юли се чества празника на светеца на който се събират множество хора от съседните села и градове. Другият параклис е „Света Петка“ който се намира в началото на селото по поречието на река Велека. Неговият празник също се чества всяка година на 14 октомври.

Празника на село Синеморец се провежда всяка година на шести септември. Той е съпроводен от редица мероприятия и забавления. През деня за гостите на селото се провеждат състезания по стрелба с въздушна пушка, състезание по шах, на устието на река Велека се провежда състезание по риболов като първенците в състезанията биват награждавани с различни награди които им се връчват лично от кмета на община Царево и кмета на Синеморец вечерта на тържествения концерт по случай празника пред цялата публика на сцената в кметството.

Най-популярните забележителности на Синеморец са неговите плажове. Северният плаж Велека или наречен още плажна ивица Косата, тъй като устието на река Велека при вливането си образува дълга пясъчна ивица с формата на коса. Други плажове са южният плаж Бутамята , плаж Листи който е разположен на нос Листи и образува залив който носи името на плажа, плаж Липите които се намират на юг от Бутамята и до който се достига само пеша по пътека покрай морето, тук може да се видят още забележителности като „пещерата на гълъбите“, местността “ Каньона“ красиви скални образувания „Скалата на Сифиз“, “ Разделената канара „скалните образувания „Корабите“ които наподобяват формата на разбити потънали кораби .